Talissim

GVIDO

GVIDO WorkShop - BODY RITEM! - Glasbeno ritmična delavnica.


BODY RITEM!

PETEK, 15. APRIL 2016, OB 17.00.
MC ŠMARTNO OB PAKI

Glasbena delavnica za vse glasbenike ter glasbene navdušence!

Glasbena šola GVIDO (Marko Berzelak, Tomaž Pačnik) v sodelovanju z MC Šmartno ob Paki

Glasba je sestavljena predvsem iz treh ključnih momentov: ritma, melodije in harmonije. Večina glasbenikov se strinja, da si po pomembnosti sledijo prav v tem vrstnem redu. Zato se v svetu in pri nas vedno bolj uveljavljajo neformalne glasbeno-ritmične delavnice, ki jih v nekaterih državah uspešno vključujejo tudi v javni program izobraževanja, saj niso koristne zgolj za glasbenike, ampak tudi pomembno prispevajo k samoizražanju posameznika, njegovi samozavesti in pridobitvi vrlin timskega dela, upoštevanja drugih, treniranja koncentracije ter javnega nastopanja.

V svetu se vedno bolj uveljavlja t.i. ‘body percussion’ – to so glasbeno-ritmične delavnice, skozi katere udeleženci spoznavanje različne ritme, osnovni zapis glasbe, predvsem pa vizualizirajo njen potek in ritem. Pri ustvarjanju se uporablja tudi telo (udarci z nogo, ploskanje, ipd.) kot sredstvo za celotno telesno in fizično komunikacijo z glasbo in izražanjem.

Glasba je prisotna povsod, z njo se ukvarja vedno več otrok in mladine, prav tako odrasli. Nekateri na profesionalni ravni, večina ljubiteljsko. Glasba in ritem imata prav tako poznane izrazite terapevtske učinke, pa naj se jih zavedamo, ali ne. In najpogosteje je ritem tisti, ki nam je najbolj zapisan v genih in se ga morda tudi najlažje naučimo oz. ga spozna(va)mo.

In v tej smeri sta razmišljala tudi bobnar in tolkalist Marko Berzelak ter klaviaturist Tomaž Pačnik (oba Glasbena šola GVIDO), dolgoletna učitelja, ko sta se odločila podobno glasbeno-ritmično delavnico pripraviti v MC Šmartno ob Paki.

Body Ritem! je torej točno to: spoznavanje ritma skozi osnovni teoretični zapis, ki ga zna brati prav vsak, tudi začetnik. Skozi potek delavnice bo seveda tudi precej zabave in smeha ob spoznanju, kako včasih najbolj enostavne naloge v hipu lahko postanejo zapletene – in obratno.

Marko Berzelak bo vodil delavnico za bobne ter pokazal različne zvrsti ritmov, bobnov, udarcev in ostale ritmične posebnosti.

Tomaž Pačnik se bo posvetil ritmu na teoretični osnovi ter spoznavanje ritmov poskušal vzpodbujati z uporabo preprostih body-percussion metod.

Komu je Body Ritem! namenjen?
V svetu se neformalne tehnike izobraževanja že leta združujejo s formalnimi in prav zaradi (pogosto) preveč okostenelega šolskega sistema so te metode vedno bolj pribljubljene, saj gre za sproščeno podajanje znanja, za kar v šolah (z redkimi izjemami) ponavadi manjka časa.
Delavnica je torej ‘dodatni pouk’ in je namenjena vsem, ki se z glasbo že ukvarjajo, pa tudi začetnikom oz. tistim, ki o tem šele razmišljajo.

Vabljeni vsi otroci, mladina, še posebej pa njihovi starši, saj bodo lahko skupaj preživeli nekaj zanimivih in pestrih ritmičnih uric!

Naj bo (prvi) korak v svet glasbe odločen udarec noge ob tla!

BODY RITEM!
Petek, 15. april 2016, s pričetkom ob 17.00 uri.

Delavnica je brezplačna.

Dodatne informacije in prijava:
031 34 36 30 | info@gvido.si | Gvido.si

GVIDO

Musical-instruments-coloring-pictures-for-kids-2032