Talissim

GVIDO

Flamenco (ples)


Flamenco (ples)

Flamenco je glasbena in plesna umetnost, ki izvira iz znamenite španske pokrajine Andaluzije. V tem delu sveta je prišlo do stika mnogih kultur, sam izraz ‘flamenco’ pa se je izoblikoval šele v 18. stoletju in je najprej pomenil samo vrsto glasbe s sefardskimi, mavrskimi, indijskimi in romskimi koreninami. Slednji so ga pravzaprav tudi posvojili ter ga izoblikovali v plesno umetnost. V 19. stoletju je flamenco dobil tradicionalno podobo, kot jo poznamo danes, čeprav se v zadnjih obdobjih uspešno spaja tudi z drugimi zvrstmi (clasico espanol, jazz, ipd.).

Flamenco po svetu slovi kot eden najbolj strastnih in privlačnih plesov, pri katerem plesalci z okovanimi čevlji topotajo ob tla, ustvarjajo ritem s kastanjetami, dolge obleke z naborki švigajo po zraku, odpirajo in zapirajo se pahljače, vse skupaj pa divje, a subtilno, spremlja kitara (ali v zadnjem času tudi druga glasbila, npr. klavir).

Img_20170626_231414

Flamenco je po svetu zelo razširjen, zato ne čudi, da tudi v Sloveniji obstaja nekaj šol.
-
Flamenco VELENJE 2017/18:
Od oktobra 2017 dalje: vsak četrtek, ob 20.00 (do 21.30).
Začetek: četrtek, 05. oktober 2017, 20.00.
Mesečna šolnina: 35,00 €
Info: 031 34 36 30, info@gvido.si
-
Flamenco ŽALEC 2017/18:
Od oktobra 2017 dalje: vsak ponedeljek, ob 18.00 (do 19.30).
Začetek: ponedeljek, 02. oktober 2017, 18.00.
Mesečna šolnina: 35-40,00 €
Info: UPI – Ljudska univerza Žalec ali 031 34 36 30, info@gvido.si
-
Flamenco LJUBLJANA:
Info: CoraViento ali 031 34 36 30, info@gvido.si

Mentorji:
Lokacije:

Nasveti za nakup

Za podrobnejša navodila (plesna oprava, čevlji) se je potrebno prej dogovoriti z učiteljico, ki vodi trening v določenem kraju. Nakup se lahko opravi tudi po začetku tečaja in ne nujno pred njim.

Podrobni nasveti za nakup

FLAMENCO ZA ZAČETNIKE

Tečaj je namenjen vsem, ki še nimajo izkušenj s flamenkom ali pa ste se z njim srečali le za kratek čas. Spoznali boste osnovne flamenko ritme in stile plesa – ‘palos’ (4- in 12-dobni), tehniko nog, izražanje čutnosti skozi gibe telesa, temperamentnost te umetnosti in dihali svet, ki nas zasvaja že vrsto let.

TEHNIKA
Ure so sestavljene iz segrevanja z repetitivnimi vajami in stopnjevanjem tempa, vaj za gibanje rok, vaj za pravilno tehniko nog in vaj za ravnotežje ter občutek v prostoru. Učili se boste različnih obratov in kombinacij, ki bodo pomagale pri plesnem delu tečajev flamenka.

PLES
Ure so sestavljene iz kratkega ogrevanja in raztezanja, ki mu sledijo plesne vaje. Učimo se izbrane ali avtorske (skupne) koreografije ter pravilne plesne improvizacije flamenka.

-
V 2. polovici tečaja sledi tudi več možnosti za nastopanje in plesanje v javnosti. Vse plesne skupine so namreč del t.i. ‘združbe’ Flame&Co. (fotografije), preko katere se družimo tudi s plesalkami (in redkimi plesalci) iz različnih delov Slovenije.
-
Kot del tega druženja je potrebno omeniti različne plesne (vikend) delavnice, ki jih ponavadi s svojimi učiteljicami organizira društvo CoraViento iz Ljubljane in katero nam je bilo tudi navdih za širjenje flamenca proti Štajerski in Savinjski in kar nam daje dodatne možnosti, vpogled in vključevanja v različna flamenco dogajanja po Sloveniji.
-
Logo (ikona): Lara Oblak, Velenje